Historie čokolády

Čokoláda ve svých počátcích neměla podobu pevné tabulkové čokolády, jako ji známe dnes. Její vývoj sahá do daleké minulosti, a tak historie čokolády není zajímavá jen z hlediska chuťového, ale i z hlediska dějin.

Fermentované nápoje vyrobené z čokolády existovaly již okolo roku 1900 př. n. l. v místech Střední a Jižní Ameriky. Archeologické nálezy jsou již z dob Olméků, kteří připravovali z kakaových bobů hořký nápoj. Mayové používali kakaové boby pro svoji vysokou hodnou navíc jako platidlo. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaový nápoj spolu s kořením. Tyto civilizace uznávali nápoj za posvátný a byl součástí obřadních rituálů. Věřilo se, že přináší sílu a slouží jako afrodiziakum. 

Dnes podobný typ nápoje připřavují obyvatelé jižního Mexika a nazývají jej čiláda.

V 16. století se poprvé kakaové boby objevily v Evropě díky Hernánu Cortézovi. Původně byl přijat u dvora Aztéckého krále, kde se při slavnostech seznámil s lahodným nápojem, který se podával ve zlatých pohárech. Později získal informace o zpracování kakaových bobů a přípravě nápoje. Cortéz spolu s dalšími zapříčinil pád Azétků a Španělsko zahájilo kolonizaci Střední Ameriky.

V Evropě začali přidávat do nápoje vanilku a cukr, protože společnost nebyla zvyklá na tak hořkou chuť. Stala se v napříč společností velmi oblíbenou, zpočátku byl dostupný mezi vysoce postavenými lidmi, ale později si na něm mohli pochutnat i obyčejní lidé. Od druhé poloviny 17. století se čokoláda rozšířila ze Španělska dál po celé Evropě a následně i celém světě. V Anglii v 19. století inovovali postup přípravy a vodu vyměnili za mléko - vznikla tak první mléčná čokoláda. V tomto století vyvíjely postupy a technologie, díky kterým vznikla pevná stuktura tedy dnešní podoba tabulkové čokolády. Prvni pralinky se na trhu objevily na začátku 20. století a tímto se dostáváme až do současnosti. Zajímavostí je rovněž i to, že ve 20. století byla čokoláda považována za jeden z prostředků, jak si zvýšit endorfiny a byla součástí přídělů vojáků v USA.

A původ slova čokoláda? S největší pravděpodobností pochází z aztéckého slova xocolātl, které v překladu znamená hořká voda.